Вучић након седнице Савета за националну безбедност: Поново смо постали колатерална штета сукоба великих 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић након седнице Савета за националну безбедност: Поново смо постали колатерална штета сукоба великих
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
10.09.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић истакао је да је од изасланика председника Француске и немачког канцелара, Емануела Макрона и Олафа
Вучић након седнице Савета за националну безбедност: Поново смо постали колатерална штета сукоба великих, Фото: ГЗС

Шолца, и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака добио нови предлог потпуно нове арматуре разговора и преговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог коначног решавања свих неразјашњених питања у вези са Косовом и Метохијом.
"Тај разговор свакако није био нимало лак. Представници најмоћнијих земаља, а истакли су да за то имају подршку САД и Турске , сматрају, под један, да у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и да је важно доћи до што бржег решења", истакао је он после седнице Савета за националну безбедност.

Под два, како је пренео, ради се о ономе на шта је упозоравао пре шест месеци, а то је да су рекли да желе решавање ових проблема јер је Европа у рату, и мора да се брани. У складу с тим потенцијалним договором или решењем они би избегли могућност, или било би им много лакше, како је рекао, да пруже јасан одговор председнику Русије Владимиру Путину по питању преседана правног и давања Косову независност, јер после тога би рекли да је постигнут договор ако Крим и Украјина постигну договор, а без тога не може.

"Ми смо постали још једном колатерална штета сукоба великих и њиховог непринципијелног понашања из прошлости".

Под три, каже, како му је саопштено Путин је подигао завесу и сада остаје на свима да се изјасне са које стране желе да остану - са оне где економија нестаје и не постоји или са оне успеха где су они.

О Европрајду: МУП ће 96 сати пре одржавања донети одлуку, од неважне теме направили крсташки рат

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће МУП Србије у року од 96 сати пре одржавања Европрајда у Београду донети одговарајућу одлуку, после чега ће организатори те манифестације имати могућност за правни лек.

Вучић је рекао да нико неће да се игра или спрда са својим грађанима, да се забрањује манфестација због мајмунских богиња, "да се унижавају људи који су нам браћа, сестре, деца".

Ми смо забринути за безбедносну ситуацију и не разумем неодгоорност свих оних који су од једне неважне теме или важне теме за део друштва направили крсташки рат, рекао је председник Србије.

"Указао сам, а нису били некоректни, већ мислим да и они знају и разумеју, иако нисам схватио неке нападе у домаћим медијима, на подизање нелегалних база специјалних јединица на Косову и Метохији које се спроводи од 19. или. 20 септембра прошле године".

С тим у вези је навео да је у Бистрици завршена у Зеленој зони база, чија изградња је почела 26. фебруара, у Кошуту је спроведена пренамена објекта, у селу Бање су почели радови 26. фебруара, а у Горњем Јасеновику је база у изградњи.

Нагласио је да приватна фирма на подручју општине Зубин Поток, узурпирајући српску имовину, подиже базу.

"Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја. Они немају право на то јер по Члану 9. Бриселског споразума потпуно је јасно да специјална јединица косовске полиције припада Директорату Север, а о свим тим акцијама не укључују ни ту Дирекцију, а ни Србе, а морају обавестити и сва четири градоначелника севера", објаснио је он.


Вучић је казао да уз све то показују како контролишу језеро Газиводе до административне линије са Србијом, а оно се налази на територији општини Зубин Поток.

"Не постоји ствар коју нису погазили, правна норма коју нису погазили и знају то и међународни представници. Рећи ће, када има кажете, да сте у прву и да зато желе да се споразум постигне што пре. Суштински тај споразум би значио, не могу рећи признање Косова, али је то признање свега тога што мисле да је реалност", указао је он.

Рекао је да говоре о томе да би српска црква добила посебну заштиту, као да је није имала по Ахтисаријевом споразуму, а говоре о српским општинама као да их има само четири, а имамо 10 на територији целог Косова.


"Нисмо посебно срећни, али никада нисмо одбијали разговоре. Наставићемо да разговарамо", подвукао је Вучић указавши да је имао јутрос разговор и са мандатарком и министрима у техничкој влади.

САД шаљу војну помоћ региону, али не и Србији - шта то значи

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће САД упутити нову траншу војне помоћи за "одбрану од руске агресије", али и земљама у окружењу, међу којима није Србија, рекавши да може само да се запита шта ће после тога од нас да траже.

"Шаљу помоћ Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења", рекао је Вучић.

На овом списку, нема само једне земље - Србије, указао је Вучић, у обраћању новинарима после седнице Савета за националну безбедност.

О стању на Космету, Европрајду и енергетици

Председник Александар Вучић изјавио је данас, после седнице Савета за националну безбедност, која је трајала нешто мање од сат времена, да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.

"На седници смо говорили и направили анализу стања и позиције Србије и Срба на Космету, посебно након једностраних одлука Приштине. Разговарали смо и о процени безбедносне ситуације у вези са парадом", рекао је Вучић.

Навео је да се разговарало о енергетској кризи и безбедност, што је од пресудног значаја за предстојећи период јесени и зиме.

Додао је да није било речи о сајбер безбедности, због "недостатка материјала", па ће се о томе разговарати, каже, наредне седмице.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, директор Безбедносне информативне агенције Братислав Гашић, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и директор канцеларије за Косово и Метохије Петар Петковић...

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.473.983 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)